Ποιος είναι ο μέσος γλουτιαίος μυς.
Ο μέσος γλουτιαίος μυς είναι ένας από τους σημαντικότερους, αλλά συχνά ξεχασμένος μυς, που συμβάλλει στην πρόληψη και την αποκατάσταση τραυματισμών που συμβαίνουν στο ισχίο, αλλά και πιο χαμηλά στο πόδι, όπως στο γόνατο ή στον αστράγαλο.
Βρίσκεται κατά μήκος εξωτερικά και στο μέσο της άρθρωσης του ισχίου και είναι πολύ σημαντικός για την σταθεροποίηση της άρθρωσης του ισχίου. Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει ότι ο μέσος γλουτιαίος μυς βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών καθώς το πόδι προσκρούει στο έδαφος, σταματάει την προς τα μέσα κίνηση του γόνατος (προσαγωγή) και σταθεροποιεί τη λεκάνη καθώς εσεις «φορτώνετε» το κάτω άκρο.
Πώς επηρεάζει το περπάτημα και το τρέξιμο.
Εαν αυτός ο μυς υπερφορτωθεί επειδή είναι αδύναμος ή επειδή έχει «δουλέψει» παραπάνω από αυτό που αντέχει, τότε όχι μόνο μπορεί να προκληθεί τραυματισμός στον ίδιο, αλλά μεταφέρει αυτό το φορτίο σε άλλες δομές λόγω της έλλειψης καλής βιομηχανικής.
Για παράδειγμα, ένας τραυματισμός στο γόνατο λογικά θα αποδοθεί σε ένα πρόβλημα του γονάτου. Σε αρκετούς όμως δρομείς, ο χρόνιος πόνος στο γόνατο μπορεί να οφείλεται πιθανότατα σε μια συνεχή «αποτυχία» που συμβαίνει κάπου στην αλυσίδα των μυών σε κάθε κύκλο του βηματισμού. Ένας αδύναμος μέσος γλουτιαίος μυς «παλεύει» να στηρίξει το ισχίο και δεν απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων που ασκούνται από το έδαφος, αλλά αντίθετα το μεταφέρει στο γόνατο και την μέση.
Αποκατάσταση και πρόληψη.
Χρειάζεται ασφαλής καθοδήγηση στο πρόγραμμα της αποκατάστασης ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα του τραυματισμού, τη βιομηχανική και τυχόν άλλους προϋπάρχοντες τραυματισμούς. Η ενσωμάτωση ασκήσεων σταθερότητας του κορμού βοηθούν να ενεργοποιήσετε και να ενδυναμώσετε τον μέσο γλουτιαίο, αλλά και να μειώσετε τον κίνδυνο μελλοντικών τραυματισμών.
References:
Semciw, A., Neate, R. & Pizzari, T. (2016). Running related gluteus medius function in health and injury: A systematic review with meta-analysis. Journal of Electromyography and Kinesiology, 30, 98-110.
Barton, C.J., Lack, S., Hemmings, S., Tufail, S. & Morrissey, D. (2015). The Best Practice Guide to Conservative Management of Patellofemoral Pain: incorporating level 1 evidence with expert clinical reasoning. British Journal of Sports Medicine, 49, 923-934.