Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι μία κάκωση που την συναντάμε συνήθως σε αθλητές. Ο σύνδεσμος είναι μια δυνατή δεσμίδα ινών συνδετικού ιστού, ο οποίος προσφύεται από οστό σε οστό.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος προσφέρει μεγάλη σταθερότητα στο γόνατο, ενώ παράλληλα αποτρέπει και σταθεροποιεί κινήσεις, όπως η υπερβολική στροφή του γόνατος , το υπερβολικό τέντωμα του γόνατος (η υπερέκταση ) και την πρόσθια μετατόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηρό.

Όταν οι παραπάνω κινήσεις γίνουν σε μεγάλη δύναμη και σε μεγάλο βαθμό, τέτοιο ώστε να ξεπερνά τις δυνάμεις του πρόσθιου χιαστού, τότε έχουμε ρήξη των μυικών ινών του συνδέσμου, άρα ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνοδεύεται συνήθως από κάκωση και άλλων στοιχείων του γόνατος όπως κάποια βλάβη στους μηνίσκους ή στου πλάγιους συνδέσμους.

Όταν κάποιος παθαίνει ρήξη χιαστού συνδέσμου, την ώρα του τραυματισμού νιώθει-ακούει ένα «κρακ» στο γόνατο. Γενικά τα κύρια συμπτώματα είναι η αστάθεια του γόνατος, η διόγκωση στην περιοχή και ο πόνος.

This post is also available in: Αγγλικα