Ως θλάση ορίζουμε τη μερική ή ολική ρήξη των μυικών ινών ενός μυός. Οι οπίσθιοι μηριαίοι αποτελούνται από το δικέφαλο μηριαίο, τον ημιϋμενώδη και τον ημιτενοντώδη μυ.

Πρόκειται για τη μυϊκή ομάδα που βρίσκεται στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού και που έχει σαν κύρια λειτουργία της την κάμψη του γόνατος.

Κατά την διάρκεια της ταχυδύναμης οι μυϊκές διαστολές γίνονται με μεγάλη συχνότητα, με αποτέλεσμα η οξειδοαναγωγική κατάσταση του αίματος να μειώνει την λειτουργική ικανότητα των μυών.

Όταν λοιπόν η ενέργεια που ασκείται στους οπίσθιους μηριαίους μύς ξεπερνά το όριο αντοχής τους, τότε προκαλείται η μερική ή ολική ρήξη τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η θλάση των οπίσθιων μηριαίων μυών είναι ένας αρκετά συχνός τραυματισμός, ο οποίος ταλαιπωρεί κυρίως αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα ταχυδύναμης, όπως το ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, άλματα, ταχύτητες κ.α.

Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς με θλάση στους οπίσθιους μηριαίους αισθάνονται έναν ξαφνικό «κοφτερό» πόνο ή μια αίσθηση τραβήγματος στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού κατά την δραστηριότητα η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό.

Σε μικρού βαθμού θλάσης (πρώτου βαθμού) υπάρχει δυνατότητα της συνέχισης της δραστηριότητας χωρίς ιδιαίτερες ενοχλήσεις. Στο τέλος όμως της δραστηριότητας τα συμπτώματα θα αυξηθούν. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις (δευτέρου και τρίτου βαθμού) ο ασθενής αδυνατεί να συνεχίσει την δραστηριότητα και χρειάζεται βοήθεια για να αποσυρθεί από τον αγωνιστικό χώρο.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως οι ασθενείς με θλάση στους οπίσθιους μηριαίους βιώνουν πόνο κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων οι οποίες φορτίζουν τους μυς αυτούς.

Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν το περπάτημα (ιδιαίτερα σε ανηφορικό έδαφος), το κατέβασμα ή άνέβασμα σε σκάλες, το τρέξιμο, τα άλματα και το κλώτσιμα της μπάλας.

Παράλληλα να επισημάνουμε πως είναι συνηθισμένο να υπάρχει πόνος και δυσκαμψία μετά από τις παραπάνω δραστηριότητες ή την επόμενη το πρωί.

Τέλος στην περιοχή της θλάσης υπάρχει πρήξιμο, μυικός σπασμός αδυναμία,  ευαισθησία και μώλωπες.

This post is also available in: Αγγλικα