Ο αχίλλειος τένοντας είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος τένοντας στο ανθρώπινο σώμα και ενεργοποιείται κυρίως στην βάδιση, το τρέξιμο και τα άλματα.
Παρά την μεγάλη του αντοχή σε φορτία, η επανειλημμένη φόρτισή του μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό από υπέρχρηση, μια κατάσταση που ονομάζεται τενοντοπάθεια του αχιλλείου.
Οι κύριοι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την αυξημένη πιθανότητα κάκωσης του αχιλλείου τένοντα είναι τα σφάλματα κατά την άθληση και την προπόνηση αθλητών, όπως η αιφνίδια αύξηση της έντασης και της συχνότητας των αθλητικών δραστηριοτήτων, η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από διάστημα μακράς αποχής και η άθληση σε ανώμαλο έδαφος.
Η τενοντοπάθεια του αχιλλείου τένοντα μπορεί να είναι και αποτέλεσμα κακής στάσης, βλαισοποδίας, ακατάλληλης υπόδησης και σφιχτού γαστροκνήμιου μυ.
Η τενοντοπάθεια του αχιλλείου εμφανίζεται με πόνο κατά μήκος του τένοντα, ενώ παράλληλα μπορεί να υπάρχει τοπική διόγκωση και δυσκαμψία της ποδοκνημικής άρθρωσης.
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται το πρωί με την έγερση. Σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζονται την επόμενη μέρα μετά από έντονη φυσική δραστηριότητα (τρέξιμο, άλματα).
Στις πιο προχωρημένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα παρουσιάζονται ακόμα και κατά την βάδιση. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται είτε στο μέσο του τένοντα (τενοντοπάθεια αχιλλείου ή non-insertional tendinopathy), είτε στην κατάφυσή του στην πτέρνα (ενθεσοπάθεια αχιλλείου ή insertional tendinopathy).
This post is also available in: Αγγλικα