Πλατυποδία ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει σημαντική πτώση της ποδικής καμάρας.

Παρατηρείται λοιπόν, πως η ποδική καμάρα είναι τόσο ελαττωμένη, ώστε όταν στεκόμαστε στο εσωτερικό μέρος του ποδιού, αυτό εφάπτεται σχεδόν με το έδαφος.

Η πλατυποδία μπορεί να προκαλεί λίγα ή καθόλου προβλήματα στους ανθρώπους που την εμφανίζουν. Ωστόσο, σε άλλους, η πλατυποδία μπορεί να προκαλέσει πόνο που καθιστά την κίνηση ή την ορθοστασία δύσκολη.

Η Αμερικανική Ακαδημία Χειρούργων Ορθοπεδικών σημειώνει ότι θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό αν η πλατυποδία σας προκαλεί οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πέλματα που κουράζονται εύκολα ή πονάνε μετά από πολύωρη ορθοστασία
  • Δυσκολία στο να στέκεστε στα δάχτυλα του ποδιού, στην κίνηση της φτέρνας ή στη μέση του πέλματος
  • Πόνο στη φτέρνα ή στην καμάρα ή οίδημα κατά μήκος του εσωτερικού του πέλματος
  • Ανικανότητα στην άσκηση ή στα αθλήματα λόγω πόνου στο πέλμα

Πόνος στο πέλμα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Περίπου μισοί από τους ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα εμφανίζουν παραμόρφωση στο πέλμα που πάσχει από πλατυποδία, η οποία χειροτερεύει.

Η χρήση των εξατομικευμένων πελμάτων ειδικής κατασκευής ωστόσο έχει θέση σε παιδιά που παρουσιάζουν πόνο, σε παιδιά υπέρβαρα και σε αυτά που έχουν έντονη αθλητική δραστηριότητα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.τ.λ) ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα τραυματισμού.
 Η φυσικοθεραπεία με διατατικές ασκήσεις έχει ένδειξη στις περιπτώσεις που η πλατυποδία οφείλεται σε βραχύ αχίλλειο τένοντα.

This post is also available in: Αγγλικα