Πόσο συχνά ακούτε αυτό: «Το τρέξιμο κάνει κακό στα γόνατα!».

Πολύ συχνά λέγεται σε παθόντες να σταματήσουν να κάνουν την δραστηριότητα που τους αρέσει γιατί είτε ένας φυσικοθεραπευτής, ένας χειροπρακτικός, ένας γιατρός, κτλ τους είπε: “Σταματήστε να τρέχετε, δεν είναι καλό για τα γόνατά σας!”

Ήρθε η στιγμή να αρχίσουμε να ακολουθούμε αποδεικτικά στοιχεία και να σταματήσουμε να φοβόμαστε τις φήμες και τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Θυμηθείτε πριν ακολουθήσετε αυτές τις αναπάντεχες δηλώσεις – σκεφτείτε! Γιατί ένα άτομο θέλει  να τρέξει, να κολυμπήσει, να περπατήσει , να σκαρφαλώσει ή οτιδήποτε άλλο θέλει!

Ίσως ο προφανής λόγος είναι η άσκηση, αλλά για να σκαλίσουμε βαθύτερα!

Ίσως είναι για την ψυχική του υγεία, ίσως για κοινωνικούς λόγους, ίσως είναι επειδή του δίνει ένα διάλειμμα από τα άλλα συνεχόμενα κομμάτια της ζωής του, όπου για ένα μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να χωριστεί από αυτά. Έτσι, πριν βάλετε το «ΣΤΟΠ» στον εαυτό σας, σκεφτείτε τα αποδεικτικά στοιχεία!

Οι καλές οδηγίες για την οστεοαρθρίτιδα, προωθούν την αερόβια άσκηση, τις ασκήσεις ενδυνάμωσης και συμβουλεύουν τον ασθενή να ακολουθεί έναν γενικά υγιή τρόπο ζωής!

Η έρευνα των EduardAlentorn-GeliEtAl. 2017 JOSPT σχετικά με το αν συνδέεται το ψυχαγωγικό και αγωνιστικό τρέξιμο με την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γονάτου, έδειξε πως και ο καθιστικός τρόπος ζωής και η μακροχρόνια έκθεση σε τρέξιμο μεγάλου όγκου και / ή υψηλής έντασης, σχετίζονται και τα δύο με την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και / ή του γονάτου.

Η έρευνα των LeechEtAl. 2015 BJSMμε τίτλο «Προστατεύει το τρέξιμο από την οστεοραθρίτιδα του γονάτου; Ή την εξελίσσει;» συμπεραίνει το εξής:«Σήμερα, υποστηρίζουμε ότι υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ του ψυχαγωγικού τρεξίματος και του κινδύνου εμφάνισης και εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Η οριστική απάντηση στο ερώτημα – το ψυχαγωγικό τρέξιμο συμβάλλει στον κίνδυνο της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος – παραμένει απροσδιόριστη.

Η έρευνα του PonzioEtAl. 2018, κάτεληξε οτι το ποσοστό της αρθρίτιδας των ενεργών μαραθωνοδρόμων ήταν κάτω από αυτόν του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ. Η έρευνα των LoEtAl. 2017 έδειξε οτι μεταξύ ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, το τρέξιμο κατ’ επιλογή συνδέεται με την βελτίωση στον πόνο στο γόνατο και όχι με την επιδείνωσή του ή με άλλη επιδείνωση που να εντοπίζεται με ακτινογραφία.

Επομένως, πριν σταματήσετε αυτό που αγαπάτε για να «προστατεύσετε» τις αρθρώσεις σας, σκεφτείτε οτι η σωματική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την κινητικότητά σας σε βάθος χρόνου και οτι αυτό που στην πραγματικότητα θα σας την μειώσει είναι ο καναπές σας.

Credits Photo: @thehonestphysio

This post is also available in: Αγγλικα