Εάν υποφέρετε συχνά από πόνους ή ενοχλήσεις στο πέλμα σας, τότε η κατασκευή ειδικών ορθωτικών πελμάτων μπορεί να σας σώσει τα πόδια! Ένα ορθωτικό πέλμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ποδιού σας είναι μια εσωτερική σόλα/πάτος που εισάγεται στα παπούτσια σας, ώστε να υποστηρίζει την κακή μηχανική των ποδιών ή τυχόν παραμορφώσεις του πέλματος.

Εάν το πόδι πρηνίζει (πτώση καμάρας) ή υπτιάζει (άρση καμάρας) περισσότερο από το φυσιολογικό, τότε οι άξονες αναβηματισμού μεταβάλλονται. Οι συνέπειες αυτής της μεταβολής είναι συμπτώματα, όπως η κούραση και ο πόνος, κυρίως στο πίσω μέρος των ποδιών, ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί πολύωρη ορθοστασία. Για όσους έχουν δύσκαμπτο πόδι, τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τα διαστρέμματα, τα κατάγματα κοπώσεως και τα προβλήματα με τα γόνατα, το ισχίο και την οσφύ. Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με τη λανθασμένη βάδιση και τη μη σωστή απορρόφηση των μηχανικών καταπονήσεων.

Φορώντας ένα ζευγάρι ορθωτικά πέλματα, κάθε παπούτσι σας μετατρέπεται σε ορθοπεδικό. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του ποδιού και έμμεσα τα πέλματα αυτά εκτείνουν την προστασία τους στις υπόλοιπες αρθρώσεις του κάτω άκρου και διαφυλάσσουν την οσφύ από τραυματισμούς, καθώς και άλλα χρόνια προβλήματα.

Τα οφέλη των ορθωτικών πελμάτων στο τρέξιμο.

Βελτιώνετε τις ανωμαλίες στον βηματισμό: Εάν έχετε πρηνισμό, που σημαίνει οτι τα πόδια σας «στρέφονται» προς το εσωτερικό, τότε οι συνέπειες στα γόνατά σας μπορεί να είναι τρομερές. Επίσης, ο πρηνισμός αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε πελματιαία απονευρωσίτιδα και κατάγματα καταπόνησης. Τα ορθωτικά πέλματα μπορούν να διορθώσουν αυτήν την ανισορροπία στο βάδισμα.

Ευθυγράμμιση: Τα ορθωτικά πέλματα έχουν τη δυνατότητα να σταθεροποιούν και να βελτιώνουν την ευθυγράμμιση σε όλο το σώμα, όχι μόνο στα πόδια σας. Όταν τα πόδια σας είναι σωστά ευθυγραμμισμένα καθώς «προσκρούουν» στο έδαφος, βοηθούν το υπόλοιπο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών, των ισχίων και της πλάτης, να εργάζονται με σωστή ευθυγράμμιση.

Προληπτική φροντίδα: Τα ορθωτικά πέλματα βοηθούν στην αποφυγή πολλών προβλημάτων, αφού υποστηρίζουν  την πελματιαία περιτονία και άλλους μυς και συνδέσμους στα πόδια. Τέτοια προβήματα είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα, περιοστίτιδα κνήμης, σφυροδακτυλία, τενοντίτιδες, κτλ.

This post is also available in: Αγγλικα