Το shockwave therapy (ESWT ή θεραπεία με κρουστικά κύματα) έχει εξελιχθεί ως μία πιθανή θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με χρόνια προβλήματα σε κάποιον τένοντα. Η θεραπεία χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς για να αποδόσει κρουστικά κύματα στο σώμα, ώστε να βοηθήσει στη θεραπεία μιας ποικιλίας χρόνιων παθήσεων, όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η ασβεστοποιός τενοντίτιδα και η επικονδυλίτιδα αγκώνα.

Πώς δουλεύει

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα δουλεύει προκαλώντας μικροτραύμα στον ιστό που επηρεάζεται από τα παραπάνω προβλήματα. Αυτός ο μικροτραυματισμός ενεργοποιεί μια θεραπευτική απόκριση από το σώμα. Η απόκριση επούλωσης προκαλεί σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων και αυξημένη παροχή θρεπτικών ουσιών στην πληγείσα περιοχή. Το μικροτραύμα θεωρείται ότι διεγείρει μια διαδικασία αποκατάστασης και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του πόνου.

Αποτελέσματα

Υπάρχουν πολλές αναφορές σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας αυτών των διαφορετικών παθήσεων.

Μία εξ αυτών είναι η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας του ESWT για τη θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας στην ανασκόπηση του 2007 από τους Ronald De Vera Barredo, Dale Menna και James Farris στο κρατικό πανεπιστήμιο του Tennessee και στο κρατικό πανεπιστήμιο του Αρκάνσας.

Το Physiokinesis διαθέτει εξοπλισμό για Shockwave Therapy.

Ωστόσο, η καταφυγή σε αυτή την μέθοδο δεν προτείνεται για τα όλες τις περιπτώσεις.

Το κύριο πρόβλημα με το ESWT είναι ότι δεν θεραπεύονται όλοι οι ασθενείς από τα συμπτώματά τους. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχει φλεγμονή, το πρόβλημα θα γίνει πολύ χειρότερο, όπως και ο πόνος θα αυξηθεί.

Ακόμα αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα των θεραπειών. Εάν οι θεραπείες με shockwave δείξουν να είναι χρήσιμες και να βοηθούν, η διαφορά ίσως είναι μικρή. Ακόμα και σε μελέτες που δείχνουν καλή επίδραση του ESWT, πιθανώς βοηθά μόνο ένα μερίδιο των ασθενών. Ως εκ τούτου, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών θα εξακολουθεί να έχει πόνο μετά από θεραπείες κρουστικών κυμάτων.

Οι τρέχουσες συστάσεις είναι ότι το shockwave είναι μια θεραπεία για ασθενείς που σε αυτούς έχουν αποτύχει όλες οι υπόλοιπες μέθοδοι αντιμετώπισης της κατάστασης. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να δοκιμάζουν στην αρχή πιο παραδοσιακές θεραπείες και θεραπευτική άσκηση για μια περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών έως ένα χρόνο πριν καταφύγουν στη θεραπεία κρουστικών κυμάτων.

This post is also available in: Αγγλικα