Κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους σφηνοειδούς κατασκευής, σχήματος C, που μοιάζουν με προστατευτικά μαξιλαράκια. Ο έξω μηνίσκος βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του γόνατος και ο έσω μηνίσκος βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του γόνατος.
Οι δυνατοί, αλλά εύκαμπτοι, μηνίσκοι λειτουργούν ως αποσβεστήρες κραδασμών που αναπτύσσονται μεταξύ του μηριαίου οστού και του κνημιαίου οστού, ειδικά σε δραστηριότητες κατά τις οποίες τα γόνατα επιβαρύνονται σημαντικά λόγω στήριξης του βάρους. Τέτοιες δραστηριότητες είναι το περπάτημα, το ανέβασμα της σκάλας ή η προσγείωση μετά από άλμα. Οι μηνίσκοι επίσης σταθεροποιούν και κατανέμουν ομοιόμορφα το σωματικό βάρος στην άρθρωση του γόνατος.
Η ρήξη των μηνίσκων επέρχεται όταν τα φορτία που αναπτύσσονται στο γόνατο είναι μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί να απορροφηθούν από τους μηνίσκους.
Η ρήξη σε νεότερους ασθενείς και αθλητές επέρχεται με την εφαρμογή μεγάλης δύναμης που δρα για μία φορά σε υγιή μηνίσκο.
Σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, η συνεχής και χρόνια καταπόνηση των μηνίσκων λόγω χειρονακτικής εργασίας προκαλεί βαθμιαία φθορά και εκφύλιση των μηνίσκων, που τελικά μπορεί να υποστούν ρήξη ακόμα και με απλή κάκωση.
Ο μηχανισμός της ρήξης των μηνίσκων είναι συνήθως η φόρτιση του λυγισμένου γόνατος με ταυτόχρονη στροφή ή και πιο απλές κινήσεις όπως έγερση από βαθύ κάθισμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρήξης μηνίσκου, ανάλογα με την εντόπιση, την έκταση και το σχήμα της ρήξης.
Τα κυριότερα συμπτώματα της ρήξης του μηνίσκου είναι τα ακόλουθα:
- πόνος στο γόνατο
- οίδημα (πρήξιμο)
- ευαισθησία στην ψηλάφηση του μηνίσκου
- το γόνατο μπορεί να μην τεντώνει πλήρως
- εμπλοκή («μπλοκάρισμα») της άρθρωσης του γόνατος σε κάμψη, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πλήρης έκταση του γόνατος.
This post is also available in: Αγγλικα