1. Ο επίμονος πόνος της μέσης μπορεί να τρομάζει, αλλά είναι σπάνια επικίνδυνος.

Είναι γεγονός πως όταν ο πόνος στην μέση δεν λέει να εξαφανιστεί, τότε σας δημιουργεί ανησυχία και σας ακινητοποιεί. Όμως, πολύ σπάνια είναι κάτι απειλητικό για την ζωή σας και για τις δραστηριότητές σας.

2. Το οτι μεγαλώνετε ηλικιακά δεν σημαίνει οτι είναι η αιτία του πόνου στην μέση.

Παρά το οτι είναι μια πολύ διαδεδομένη πεποίθηση πως το να μεγαλώνουμε ηλικιακά προκαλεί ή χειροτερεύει τον πόνο στην μέση, οι έρευνες δεν το υποστηρίζουν. Αντιθέτως, τεκμηριωμένες θεραπείες έχουν βοηθήσει περιπτώσεις πόνου στην μέση σε οποιαδήποτε ηλικία.

3. Ο επίμονος πόνος στην μέση σπάνια σχετίζεται με σοβαρή ζημιά ιστού.

Η μέση είναι μία δυνατή κατασκευή. Αν έχετε έναν τραυματισμό, η αποκατάσταση του ιστού γίνεται μέσα σε διάστημα 3 μηνών. Οπότε, εαν ο πόνος ξεπεράσει αυτό το συγκεκριμένο διάστημα, αυτό σημαίνει οτι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παιζουν ρόλο σε αυτό το γεγονός. Αρκετές φορές, ο πόνος της μέσης έρχεται χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή ξεκινάει με μια απλή καθημερινή κίνηση. Αυτές οι περιπτώσεις σχετίζονται με το στρες, την ένταση, την κόπωση, την αδράνεια ή μία ασυνήθιστη δραστηριότητα που κάνουν την μέση ευαίσθητη στην κίνηση και στην φόρτισή της.

4. Οι απεικονίσεις (MRI, ακτινογραφία, κτλ) σπάνια δείχνουν την αιτία του πόνου στην μέση.

Πολλά πράγματα που ακούγονται τρομακτικά αναφέρονται στα αποτελέσματα των  εξετάσεών σας, όπως δισκοπάθεια, πρόπτωση μεσοσπονδυλίου δίσκου, αρθρίτιδα, κτλ. Δυστυχώς, οι αναφορές δεν λένε οτι τα ευρήματα αυτά είναι πολύ κοινά και σε ανθρώπους που δεν υποφέρουν από πόνο στην μέση και επίσης δεν προβλέπουν τον πόνο που νιώθετε ή πόσο περιορισμένοι είστε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

5. Ο πόνος κατα την άσκηση και την κίνηση δεν σημαίνει οτι κάνετε κακό.

Όταν ο πόνος επιμένει, είναι σύνηθες η σπονδυλική στήλη και οι μύες τριγύρω να είναι ευαίσθητοι στο άγγιγμα και στην κίνηση. Ο πόνος που νιώθετε κατά την διάρκεια της κίνησης είναι ένδειξη του πόσο μεγάλη ευαισθησία έχει η περιοχή και όχι πόση ζημιά έχει! Επομένως, είναι ασφαλές και φυσιολογικό να νιώθετε λίγο πόνο όταν ξεκινήσετε να κινήστε και να κάνετε άσκηση. Αυτός ο πόνος εξαφανίζεται με τον καιρό καθώς συνεχίζετε την άσκηση και γίνεστε πιο δρατήριοι. Στην πραγματικότητα, η άσκηση και η κίνηση είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να θεραπευτεί ο πόνος της μέσης.

References:

https://bjsm.bmj.com/content/early/2019/12/31/bjsports-2019-101611

https://bodylogic.physio/conditions/back-pain/?fbclid=IwAR2do4ZQBZEzHUeLWaEtUoPqOP4HleshNL4C-1mEjjr6Or_zWSGPDinDsxs