Τι είναι η πελματιαία απονεύρωση.

Η πελματιαία απονεύρωση είναι μια σκληρή «λωρίδα» συνδετικού ιστού και εκτείνεται κατά μήκος της πατούσας από το οστό της φτέρνας (calcaneus) μέχρι τα μετατάρσια. Η περιοχή δέχεται συνεχώς «φόρτιση», π.χ. εάν το πόδι πρηνίζει (πτώση καμάρας) ή υπτιάζει (άρση καμάρας) περισσότερο από το φυσιολογικό, ή λόγω κακής κινητικότητας των μυών της γάμπας, ή καταπόνηση (πχ από τους δρομείς, ορθοστασία, κτλ).

Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Τραυματισμοί και μικρορήξεις στην πελματιαία απονεύρωση από υπερβολική πίεση και φόρτισή της, δημιουργούν φλεγμονή στην περιοχή. Αυτό ονομάζεται πελματιαία απονευρωσίτιδα.  Συμβαίνει συχνά σε άτομα με κακή βιομηχανική ποδιών που φορτίζουν την πελματιαία απονεύρωση.

Συμπτώματα

Μερικά από τα συμπτώματα είναι ο  έντονος πόνος στη φτέρνα ή στην καμάρα της πατούσας κατά την βάδιση ή ακόμα και σε ηρεμία, αίσθημα αναπήδησης στην πατούσα, οίδημα ή μώλωπες στην καμάρα ή την φτέρνα, πτώση της καμάρας και δυσκολία στο περπάτημα. Αναφέρεται από τους ασθενείς πως τα πρώτα βήματα το πρωί είναι ιδιαίτερα επίπονα.

Θεραπεία

Όσο υπάρχει η φλεγμονή, συνιστάται η διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας. Η τοποθέτηση πάγου στην περιοχή και οι διατάσεις θα βοηθήσουν αρκετά. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να κάνει χρήση ενός νάρθηκα τη νύχτα (night splint) για να κρατά την απονεύρωση σε μια χαλαρή διάταση.

Επειδή η κακή βιομηχανική ποδιών είναι η κύρια αιτία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, είναι ζωτικής σημασίας να αξιολογηθεί και να διορθωθεί με ακρίβεια η βιομηχανική των ποδιών, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά επεισόδια πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Ο φυσιοθεραπευτής σας είναι εξειδικευμένος στην αξιολόγηση του ποδιού και στη βιομηχανική του διόρθωση.

Σύμφωνα με την κλινική αξιολόγηση, ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να παρέχει τεχνικές manual therapy όπως είναι οι κινητοποιήσεις  της άρθρωσης, μασάζ μαλακών μορίων, διατάσεις, ασκήσεις ενδυνάμωσης της πατούσας και του κάτω άκρου και foot taping. Τέλος, ορθωτικά πέλματα ειδικά κατασκευασμένα για κάθε ασθενή βοηθούν στο πρόβλημα. Δεν προορίζονται για να αλλάξουν ή να διορθώσουν τις ανωμαλίες του πέλματος, αλλά για να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τη λειτουργία του ποδιού κατά τη βάδιση.